Амнезија[1][2] (грчки: Ἀμνησία) — состојба кога паметењето е оштетено. Едноставно кажано, амнезијата е губење на паметењето.[3] Причините за амнезија можат да бидат органски или функционални. Органските причини вклучуваат удар, потрес на мозокот, траума или зараза на мозокот или употреба на дрога. Функционалните причини се психолошки чинители како што е одбраната на телото. Амнезијата спаѓа во две категории: ретроградна и антероградна. Ретроградната е делумно или целосно губење на спомените на настаните што веќе се случиле. Антероградната, пак, не дозволува создавање на нови спомени.[4]

Амнезија
Синонимиамнезиски синдром
СпецијалностПсихијатрија, неврологија

Причини

уреди

Амнезијата може да биде предизвикана од различни чинители, вклучувајќи повреди на главата, трауматски настани, оштетување на мозокот, мозочен удар или одредени медицински состојби. Лекувањето за амнезијата обично вклучува решавање на основната причина и може да вклучи терапија, лекови или техники за когнитивна рехабилитација за да помогне во подобрувањето на функцијата на паметењето. Освен тоа, успешноста на лекувањето може да се менува во зависност од поединецот и основната причина за амнезија.

Наводи

уреди
  1. „амнезија“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „амнезија“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. "Amnesia." The Gale Encyclopedia of Science. Ed. K. Lee Lerner and Brenda Wilmoth Lerner. 4th ed. Vol. 1. Detroit: Gale, 2008. 182–184. Gale Virtual Reference Library.
  4. Gazzaniga, M., Ivry, R., & Mangun, G. (2009) Cognitive Neuroscience: The biology of the mind. New York: W.W. Norton & Company.

Надворешни врски

уреди