Американско лудило (филм од 1932)

„Американско лудило“ (англиски: American Madness) — американски филм од 1932 година, во режија на Френк Капра, Ален Дван и Рој Вилијам Нил. Главните улоги ги толкуваат: Волтер Хастон, Кеј Џонсон и Пет О'Брајан.

Синопсис

уреди

За време на Големата депресија, одборот на директорите на една банка е загрижен поради тоа што претседателот на банката Том Диксон им доделил премногу кредити на луѓето кои се сметаат за ризични клиенти поради ниските приходи или опасноста да ја загубат работата. Управата размислува да го смени Диксон, а тој тврди дека кредитите ги одобрил на луѓето кои лично ги познава и кои не се ризични, а освен тоа, тој смета дека за време на криза треба да се одобруваат кредити кза парите да циркулираат, зашто само така ќе се намали кризата. Главниот благајник Кирил Клует им должи на гангстерите многу пари кои ги загубил на обложување и тие вршат притисак на него да им помогне да ја ограбат банката и така да го врати долгот. Притоа, тие го предупредуваат да си обезбеди алиби, така што тој ја повикува Диксоновата сопруга Филис да излезат таа ноќ, убедувајќи ја дека е вљубен во неа. Таа се надева на необврЗувачка забава и ја прифаќа неговата понуда откако нејзиниот сопруг, поради деловни состаноци, го откажува планираното излегување со намерада ја прослават годишнината од нивниот брак. Таа ноќ, гангстерите ја ограбуваат банката, а главниот осомничен е поранешниот затвореник Мет Браун, кого Диксон го вработил како благајник. Ноќта кога се случил грабежот, Мет Браун ги среќава Филис Диксон и Кирила Клуета, па со тоа има алиби, но сметајќи дека Филис и Клует се љубовници, го премолчува тоа за да не го повреди Диксона...[1]

Наводи

уреди