Алкеј (621 п.н.е. - 560 п.н.е.) - старогрчки поет.

Алкеј

ЖивотописУреди

Алкеј живеел во Митилена, на островот Лезбос и бил современик на поетесата Сафо. Тој ги измислил алкејскиот стих и алкејската строфа.[1][2]

ТворештвоУреди

НаводиУреди

  1. „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 107.
  2. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 132.