Алеф (буква)

(Пренасочено од Алеф)
Алеф
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ا ܐ א Алеф Алеф
Фонемска репрезентација (МФА): ʔ
Позиција во азбуката: 1
Гематрија/Абџадска вредност: 1

Алеф — прва буква во голем број од семитските абџади (азбуки), меѓу кои феникиската , сириската ܐ, хебрејската א и арапската ا.

Арабица
هـ
Историја · Кирилизација
Дијакритици · хамза ء
Бројки · Нумерација

Врз основа на феникиската буква се создала грчката буква алфа, а потоа и кириличната а.

Потекло

уреди

Зборот „алеф“ е западносемитски збор за „вол“ и формата на буквата потекнува од прасинајскиот глиф кој се засновал на египетскиот хиероглиф

F1

, кој прикажувал глава на вол.

Арапски јазик

уреди

Буквата се пушува како ا, се именува како ألف или во транслитерација alif. Буквата е прва во арапското писмо и ги означува гласовите /aː/ или грлениот глас /ʔ/.


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ا‎ ـا‎ ـا‎ ا‎

Хебрејски јазик

уреди

Буквата се пишува како א, се именува како אָלֶף и се транскрибира како Aleph. Буквата го означува грлениот глас ([ʔ]), се користи за одделување две соседни самогласки во посебни слогови а на почетокот на зборот е тивок глас.

правописни варијации
различни фонтови ракописно хебрејско писмо Рашиево писмо
Serif Sans-serif Monospaced
א א א    

Сириски јазик

уреди
Алаф
  Madnḫaya Alap
  Serṭo Olaph
  Esṭrangela Alap

 

Кодирање

уреди
Знак א ا ܐ 𐎀 𐤀
Уникоден назив HEBREW LETTER ALEF ARABIC LETTER ALIF SYRIAC LETTER ALAPH SAMARITAN LETTER ALAF UGARITIC LETTER ALPA PHOENICIAN LETTER ALF ALEF SYMBOL
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1488 U+05D0 1575 U+0627 1808 U+0710 2048 U+0800 66432 U+10380 67840 U+10900 8501 U+2135
UTF-8 215 144 D7 90 216 167 D8 A7 220 144 DC 90 224 160 128 E0 A0 80 240 144 142 128 F0 90 8E 80 240 144 164 128 F0 90 A4 80 226 132 181 E2 84 B5
Бројчена ознака א א ا ا ܐ ܐ ࠀ ࠀ 𐎀 𐎀 𐤀 𐤀 ℵ ℵ
Бројчена ознака ℵ

Поврзано

уреди

Наводи

уреди