Албер Робер Аја

Албер Робер Аја (фр. Albert Robert Ayat) (1876 - 1935) бил француски мечувалец кој се натпреварувал кон крајот на XIX и почетокот на XX век. Тој се натпреварувал на Летните олимписки игри - 1900 одржани во Париз и освоил златен медал во дисциплината флорет победувајќи го во финалето сонародникот Алфонс Кирхтхофер. Тој исто така освоил златен медал и помеѓу аматерите.

Албер Робер Аја
Олимписки медали
Мечување во машка конкуренција
Златен медал - прво место Париз 1900 Флорет - мажи (мајстори)
Златен медал - прво место Париз 1900 Меч - мажи (мајстори)