Џорџ Кацусоши Накашима (англиски: George Katsutoshi Nakashima) бил јапонско - американски столар, архитект, и творец на мебел, кој бил еден од главните иноватори на дизајнот на мебел на 20 век и татко на модерното американско занаетчиство. Во 1893, го примил одликувањето на Редот на Светото Богатство, кое го доделува јапонскиот цар и јапонската влада.[1]

Џорџ Накашима
Роден Џорџ Кацусоши Накашима

(George Katsutoshi Nakashima)
24 мај 1905
Спокејн, Вашингтон, САД

Починал 15 јуни 1990
Националност Јапонец, Американец
Занимање дизајнер на мебел и дрвенарија, архитект
Коноидна столица од Џорџ Накашима, 1988

Наводи

уреди
  1. Moonan, Wendy. "Antiques: A Reverence For Wood And Nature." New York Times. 7 ноември, 2003.