Џамија Ал-Хаким

Џамијата Ал-Хаким е муслимански храм кој се наоѓа во Каиро, Египет. Овој објект бил изграден во периодот од 990 до 1013 година, во времето на Фатимидите. Се одликува со исклучителната архитектура на минареата.

Џамија Ал-Хаким
Mosquee al-akim le caire 1.jpg
Основни податоци
МестоКаиро, Египет
ПрипадностИслам
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија