Џамбатиста Лоли (роден во 1698 во Модена - починал на 4 јуни 1769) бил италијански шахист и шаховски теоретичар. Автор е на делото „Набљудување на теоријата и практиката на шаховската игра“, објавено во 1763. Делото претставува шаховска енциклопедија која содржи голем број на анализи на сите елементи во една партија. Во отворањето Кралев гамбит, постои варијанта која го добила неговото име. Исто така Лоли дал и неколку анализи кои имаат големо значење во завршницата.

Џамбатиста Лоли
Џамбатиста Лоли

Книги

уреди
  • «Osservazioni teorico-pratiche sopra il giuoco degli scacchi», Bologna, 1763.

Користена литература

уреди
  • Шахматный словарь. Москва: Физкультура и спорт, 1964. С. 276.
  • Шахматы: Энциклопедический словарь. Москва : Советская энциклопедия, 1990. С. 221. ISBN 5-85270-005-3.
  • Бондаренко Ф. С. Становление шахматного этюда. Киев: Здоров’я, 1980, стр. 38-39.