Јустинијанова династија

Јустинијановата династија е семејството кое владеело со Византиското Царство. Со империјата владеела во периодот од 518 година со назначувањето на Јустин I за император а завршило во 602 по крајот на владеењето на Маврикиј. Во текот на оваа ера, империјата го достигнала своето најголемо територијално проширување, зазимајќи ги Северна Африка, јужна Илирија, јужна Шпанија и Италија.

Семејно стеблоУреди