Југоисточна Словенија

Југоисточна Словенија (словенечки: Jugovzhodna Slovenija) — еден од 12-те статистички региони на Словенија. Најголемо културно и економско средиште во статистичкиот регион Југоисточна Словенија е Ново Место.

Југоисточна Словенија
Jugovzhodna Slovenija statistična regija
Статистички регион
Jugovzhodna regija (SURS).png
Најголем градНово Место
Површина
 • Вкупна2.681,28 км2 (103,525 ми2)
Население (2011)
 • Вкупно142.483[1]

Според податоците од 2011 година во овој регион живееле 142.483 жители.

Список на општиниУреди

  • Градска општина:
Градска општина Грб Површина Население (2011)
Ново Место   236,00 км2 36.296
  • Општини:
Општина Грб Површина Население (2011)
Долењске Топлице   110,20 км2 3.423
Жужемберк   164,32 км2 4.536
Костел   56,09 км2 663
Кочевје   555,00 км2 16.511
Лошки Поток   134,50 км2 1.982
Метлика   108,90 км2 8.416
Мирна   31,30 км2 2.625
Мирна Печ   48,00 км2 2.807
Мокроног-Требелно   73,00 км2 2.932
Осилница   36,20 км2 402
Рибница   154,37 км2 9.333
Семич   147,00 км2 3.862
Содражица   49,50 км2 2.154
Стража   34,00 км2 3.847
Требње   163,30 км2 11.995
Чрномељ   340,00 км2 14.717
Шентјернеј   96,00 км2 6.779
Шентруперт   49,00 км2 2.823
Шкоцјан   60,40 км2 3.212
Шмарјешке Топлице   34,20 км2 3.168

НаводиУреди