Јохан Тобијас Кребс

Ова не е истата личност што и Јохан Тобијас Кребс (1718-1782), писател

Јохан Тобијас Кребс (гер. Johann Tobias Krebs), (7 јули 1690 - 11 февруари 1762) е германски оргулар и композитор од времето на барокот.

Кребс е роден близу Вајмар, а починал во истот регион. Познат е како ученик на Јохан Готфрид Валтер и Јохан Себастијан Бах.

Се смета дека тој е композиторот на делото „Осум кратки прелудиуми и фуги“, за кои претходно се мислело дека се дело на Јохан Себастијан Бах.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди