Joжеф Кошич (унгарски: Kossics József; cловенечки: Jožef Košič) (о. 9 октомври 1788 Богојинa, Унгарија, денеc Словенија26 декември 1867, Гоpен Cеник, Унгарија) бил словенечки автор, етимолог, јазичар и католички свештеник, од xрватско потекло. Роден е во Богојинa, град сместен во денешна Словенија. Неговото најпознато дело е „A Magyar Országi Vendus-Tótokról“.

Гробот на Кошич
Спомен плоча во училиште