Јован Ивањин бил македонски поет и романописец.

Јован Ивањин
Роден 3 април 1932
Македонија Скопје
Починал 3 септември 1993
Македонија Скопје

Животопис уреди

Ивањин е роден во Скопје на 3 април 1932 година. Починал во Скопје на 3 септември 1993 година. Завршил Медицински факултет во Скопје и специјализирал афталмологија. Работел на Клиниката за очни болести на Медицинскиот факултет во Скопје. Член на ДПМ од 1970 година.[1]

Објавени книги уреди

  • Нијанси (поезија, 1957)
  • Скици на далгите (поезија, 1960)
  • Последна балада (поезија, 1970)
  • Ајазмо (роман, 1978)

Наводи уреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр.98.