Јефрем (Јанкович)

Јефрем Јанкович (Јефтимије) - Тетоец (Тетово или Скопје, ок. 1658 г. – Русија, 18 (29) март 1712) бил руски митрополит од српско/македонско потелко.

Во 1690 година со бегалското население предводено од патријархот Арсение III Црноевиќ емигрирал на австриска територија.[1] Од 1695 до 1703 година епископувал во Мохачко-сигетско-печујската епархија.[2] Бил против прифаќањето на унијатството и дошол во судир со месните духовни лица. Отишол во Русија и до крајот на животот бил суздаљски и јурјевски митрополит.[3]

НаводиУреди

  1. Строев П. М. Списки иерархов и настоятелей монастырей Российской Церкви. — СПб., 1877, с. 657
  2. Димитрије Руварац, О епархији Печујско-мохачко-сигетској од 1695 - 1737, Сремски Карловци, 1922.
  3. Булгаков С. В. Настольная книга для священно-церковнослужителей. — Киев, 1913, с. 1396. Н. Д[урново]. Девятисотлетие русской иерархии 988—1888. Епархии и архиереи. — М., 1888, с. 45

Надворешни врскиУреди