Јероѓакон (грчки: Ἱεροδιάκονος) – посветен ѓакон, калуѓер-ѓакон во православната црква[1]. Терминот буквално значи „свет служител“ (на Бога).

Грб на православен јероѓакон, предложен но официјално неприфатен од Православната црква. Орар зад штит и црна камилавка

За да се ракоположи во ѓакон, лицето треба да биде или оженето или замонашено.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Јероѓакон на ДРМЈ