Јашар Ибраими

Јашар Ибраими (роден во 7 јули 1919 година) — македонски политичар.[1]

Јашар Ибраими
Роден 7 јули 1919
Кралство Југославија
Починал ?
Занимање политичар

ЖивотописУреди

Јашар Ибраими бил учесник во НОБ (од 1942) како заднински активист. По Ослободувањето бил секретар на КПМ во Дебар, претседател на Градскиот народен одбор во Дебар, секретар на Обласниот народен одбор во Гостивар, организационен секретар на Околискиот комитет на КПМ во Дебар, претседател на Околискиот народен одбор и потпретседател на Околискиот народен одбор во Охрид, како и претседател на Околискиот одбор на СЗБНОВ во Охрид. Подоцна станал член на Ревизионата комисија на СКМ, член на ЦК на СКМ и член на Контролната комисија на СКМ. Во повеќе мандати бил и пратеник во Собранието на СРМ и во Собранието на СФРЈ.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). "Ибраими". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 583.