Јахја Антиохиски (11 век)арапски хроничар, извор за Самоиловото Царство.[1]

Се родил во угледна христијанска фамилија во Египет, од каде што во 1014-1015 година се преселил во Антиохија, која тогаш се наоѓала под византиска власт. Таму ја завршил својата „Хроника“, во која ги опишува настаните помеѓу 934 и 1038 година. Дава интересени, честопати нејасни и контроверзни, но и уникатни податаоци за историјата на Самоиловото Царство. Починал во 1066 година.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 208. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)