Јадвига (полски: Jadwiga Andegaweńska; 1373/4 - 17 јули 1399) била кралица на Полска од 1384 година до нејзината смрт. Била од Анжу-Сицилианската династија, ќерка на кралот Луј I од Унгарија и Елизабета од Босна.[2] Бидејќи титулата на кралица регент била релативно ретка во Европа во тоа време, Јадвига официјално беше крунисана за "крал" (rex), наместо "кралица" (regina).[3]

Јадвига
Кралица на Полска
На престол16 октомври 1384 година - 17 јули 1399
Крунисување16 октомври 1384
Вавелска катедрала, Краков
ПретходникЛуј I Унгарски
НаследникВладислав II
Роден(а)Измеѓу 3 октомври 1373 и 18 февруари 1374[1]
Починал(а)17 јули 1399
ДинастијаАнжу-Сицилианска

Наводи уреди

  1. Sroka, S. A. Genealogia Andegawenów, Kraków
  2. Norman Davies (2005). „Jadwiga (chapter Jogalia)“. God's Playground: A History of Poland in Two Volumes, Volume 1. Oxford University Press. стр. 94–96. ISBN 0-19-925339-0. Посетено на 10 April 2012.
  3. Hedvigis Rex Polonie: M. Barański, S. Ciara, M. Kunicki-Goldfinger, Poczet królów i książąt polskich, Warszawa 1997, also Teresa Dunin-Wąsowicz, Dwie Jadwigi (The Two Hedwigs) Архивирано на 9 февруари 2012 г.