Ѓула Чеснеки

Гроф Ѓула Чеснеки де Милвањ (унг: Gyula István Cseszneky de Milvány et Csesznek) е унгарски авантyрист.

Гроф Ѓула Чеснеки де Милвањ
Роден 1914
Наѓмајор, Австроунгарија
Починал по 1956
Бразил

Потекнува од унгарското благородничко семејство Чеснеки де Милвањ. Во 1941 станува советник на Томислав II, крал на Независната Хрватска Држава, по што добил грофoвска титула.

Во 1943 година, под закрила на италијанските окупациски сили, станува кнез на влашкото пиндско-македонско кнежевство во Македонија под името Јулиј I. Подоцна истата година во Македонија навлегуваат германски војски и Чеснеки де Милвањ, кој има и еврејско потекло, е заробен од Гестапо. Успева да замине во Унгарија, а по крајот на војната - во Аргентина.