Светска мрежа

(Пренасочено од World Wide Web)

Светска мрежа (англиски: World Wide Web; W3, WWW) — систем на меѓусебно поврзани, хипертекстуални документи, на кои се пристапува преку интернет. Со прелистувач може да се пристапи до ресури на интернет кои може да содржат текст, слики, видео снимки и/или други мултимедијални содржини и да се префрламе од еден на друг ресурс со помош на хиперврски. Користејќи го системот на претходните хипертекстуални системи, англискиот инженер и информатичар Тим Бернерс Ли во март 1989 година објавил што би требало да претставува Глобална мрежа. Во ЦЕРН — Женева, Тим Бернерс Ли и белгискиот информатичар Роберт Кајо, 1990. година, го објавиле својот заендички труд за користење на хипертекст за пристап до различни содржини визулено претставени како мрежа (веб — web) од јазли чија доржина корисникот може да ја прелистува.

Светска мрежа
Историско лого — дело на Роберт Кајо
ИзумителТим Бернерс-Ли[1]
Излегол1990
ФирмаЦЕРН
Достапен?цел свет

Компонентите на мрежата се опслужувач, мрежен клиент, HTML (јазик за означување на хипертекст), URL (пронаоѓач на ресурси), HTTP (протокол за пренос на хипертекст).

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Тим Бернерс-Ли - 100 луѓе на векот на Time“. Time. Архивирано од изворникот на 2011-02-03. Посетено на 17 мај 2010. He wove the World Wide Web and created a mass medium for the 21st century. The World Wide Web is Berners Lee's alone. He designed it. He loosed it on the world. And he more than anyone else has fought to keep it open, nonproprietary and free.