UTC−09:00часовно отстапување 9 часа зад координираното универзално време (UTC). Ова време се користи во:

UTC−09: сино (декември), портокалово (јуни), жолто (цела година), светлосино — морски површини

Како стандардно време (зима на северната полутопка)Уреди

Главни населени места: Енкориџ

Северна АмерикаУреди

Како летно време (лето на северната полутопка)Уреди

Главни населени места: Адак

Северна АмерикаУреди

Како стандардно време (цела година)Уреди

ОкеанијаУреди