The Pirate Bay или „Пиратскиот залив“ е шведски торент тракер започнат во 2003 година од организацијата „Биро за пиратерија“ (шве. Piratbyrån). Во 2004 година тој се отцепил од организацијата и бил воден од Фредрик Неиј (познат како TiAMO) и Готфрид Свартхолм (познат како anakata). Денес „Пиратскиот залив“ е управуван од непрофитна организација регистрирана на Сејшелите.[1]

The Pirate Bay
ТипИнтернет
Видкомерцијална
Oснована2003
СедиштеСтокхолм, Шведска
Опслужувано
подрачје
Целиот свет
Клучни личностиФредрик Неиј, Готфрид Свартхолм и Питер Сунде
Порталthepiratebay.se
На главната страница е објавена екранска снимка од интернет-петицијата за анаката.

ИсторијаУреди

„Пиратскиот залив“ била основана во 2003 година од организацијата „Биро за пиратерија“. Подоцна нејзиното сопствеништво било неколкупати менувано. Компанијата била обвинета од Motion Picture Association of America за „помагање во овозможувањето на материјал заштитен со авторски права да биде достапен без надоместок“. „Пиратскиот залив“ е добро позната по својот начин на справување со обвинувањата од големите компании кои секогаш се иронични и со голема доза на хумор.[2] Тие имаат отворено и дел на својата веб страна кој ги исмејува обидите и заканите на големите компании да го симнат „заливот“ од интернет мрежата.[3]

Рацијата во 2006Уреди

На 31 мај 2006 била направена рација од Шведската полиција во координација со FBI во опслужувачските простории на „Пиратскиот залив“ при што сите опслужувачи биле запленети а „Пиратскиот залив“ бил симнат од интернет неколку дена. По рацијата „Пиратскиот залив“ изјавил:[4]

„Само некои статистики... ... еве неколку причини зошто TPB е симнат некогаш - и колку време е потребно да се поправи: 
Tiamo многу се испијанил и скршил нешто: 4 дена
Anakata многу се разболел и нема никој наоколу: 7 дена
Владите на САД и Шведска ја натераа полицијата да ни ги украде опслужувачите: 3 дена“

ХостовиУреди

„Пиратскиот залив“ е хостиран од компанијата PRQ која е сопствеништво на основачите на „заливот“, Фредрик Неиј и Готфрид Свартхолм.[5]

Технички деталиУреди

„Пиратскиот залив“ работи на Lighttpd и PHP на предниот дел, базата е MySQL, Sphinx на двата пребарувачки системи, memcached за кеширање SQL прашалници и PHP сесии и Varnish пред lighttpd за кеширање на статички содржини. „Пиратскиот залив“ функционира на 31 посветен опслужувач, една база на податоци, 2 пребарувачки мотори и 8 БитТорент тракери.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

ПоврзаноУреди