Tekken 3 е третата игра во серијалот борбени видеоигри Tekken. Таа беше првата игра реализирана на „Namco системски хардвер 12“ (подобрување на оригиналните две игри од Tekken серијалот, кои го користат системот 11). Оваа игра беше и последната игра од серијалот реализирана за PlayStation. Играта беше објавена за PlayStation во 1998 година, и во 2005 година за PlayStation 2, како дел од опцијата „Аркадна историја“ во Tekken 5. Верзијата на PlayStation нашироко се смета како една од најдобрите игри од тој жанр за таа конзола. [1]

Tekken 3
T3usposter.jpg
Изработувач(и) Namco
Издавач(и) Namco
Серијал Tekken
Подлоги Аркада
PlayStation
PlayStation 2 (како дел од опцијата „Аркадна историја“ во Tekken 5)
Датум на издавање Аркада
март, 1997
PlayStation
Јапонија
19 мај, 1998
Северна Америка
октомври, 1998
Европа
ноември, 1998
Жанр(ови) Борење
Режим(и) Еден или два играчи

Стил на игањеУреди

Tekken 3 го подржува иститот основен боречки систем како неговите претходници, но донесува и многу подобрувања, како што е значително подобрената графика и анимација, 15 нови ликови додаени во изборот, помодерна музика и побрз стил на играње.

НаводиУреди

  1. PlayStation: The Official Magazine asserts in its January 2009 issue that Tekken 3 "is still widely considered one of the finest fighting games of all time." See "Tekken 6: A History of Violence," PlayStation: The Official Magazine (January 2009): 46.