SRC хомологен 3 домен (или скратено SH3 домен) е мал белковински (белковински) домен од околу 60 аминокиселински остатоци. Првично, SH3 бил опишан како сочувана низа во вирусниот адапторна белковина (анг. Signal transducing adaptor protein, STAP) v-Crk. Овој домен е исто така присутен во фосфолипазата и неколку цитоплазматски тирозински кинази, како што се Abl (Abelson murine leukemia viral oncogene homolog 1) и Src (Tyrosine-protein kinase CSK).[1][2] Исто така е идентификуван во неколку други белковински фамилии, како што се: PI3 киназа, Ras натсемејство GTPаза активирачка белковина, CDC24 и cdc25.[3][4][5] SH3 домените се наоѓаат во белковините на сигналните патишта кои го регулираат цитоскелетот, Ras белковината, Src киназата и многу други. SH3 белковините стапуваат во интеракција со адапторните белковини и тирозинските кинази. SH3 белковините обично се врзуваат далеку од активното место кога стапуваат во интеракција со тирозинските кинази. Во човечкиот геном има околу 300 SH3 домени. SH3 доменот е одговорен за контрола на замодејствата белковина-белковина во сигналните патишта[6] и регулација на интеракциите на белковините кои се вклучени во цитоплазматската сигнализација.[7]

SH3 домен
Лента дијаграм на SH3 домен, алфа спектрин, од кокошка (PDB код 1SHG), обоен од сино (N-терминал) до црвено (C-терминал).
Назнаки
СимболSH3_1
PfamPF00018
Pfam-кланCL0010
InterProIPR001452
SMARTSM00326
PROSITEPS50002
SCOP1shf
SUPERFAMILY1shf
CDDcd00174

Структура

уреди

SH3 доменот има карактеристичен склоп на бета цилиндар (анг. beta barrel), кој се состои од пет или шест β-нишки распоредени во две збиени антипаралелни β плочи. Линкер регионите може да содржат кратки завојници. Склопот на SH3 доменот е древен склоп, бидејќи се наоѓа и кај еукариотите и кај прокариотите.[8]

Белковини со SH3 домен

уреди
 • Адапторни белковини за пренесување на сигнали
 • CDC24
 • Cdc25
 • PI3 киназа
 • Фосфолипаза
 • Ras GTPаза активирачка белковина
 • Vav прото-онкоген
 • GRB2
 • p54 S6 киназа 2 (S6K2)
 • SH3D21
 • C10orf76 (веројатно)
 • STAC3
 • Некои миозини
 • SHANK1,2,3
 • ARHGAP12
 • C8orf46
 • TANGO1
 • Интеграза
 • Фокална адхезиона киназа (FAK, PTK2)
 • Тирозинска киназа богата со пролин (Pyk2, CADTK, PTK2beta)
 • TRIP10 (cip4)

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „SH2 and SH3 domains“. Current Biology. 3 (7): 434–42. July 1993. doi:10.1016/0960-9822(93)90350-W. PMID 15335710.
 2. „SH3 domains: complexity in moderation“. Journal of Cell Science. 114 (Pt 7): 1253–63. April 2001. PMID 11256992.
 3. „SH3--an abundant protein domain in search of a function“. FEBS Letters. 307 (1): 55–61. July 1992. doi:10.1016/0014-5793(92)80901-R. PMID 1639195.
 4. „Signalling through SH2 and SH3 domains“. Trends in Cell Biology. 3 (1): 8–13. January 1993. doi:10.1016/0962-8924(93)90194-6. PMID 14731533.
 5. „Protein modules and signalling networks“. Nature. 373 (6515): 573–80. February 1995. doi:10.1038/373573a0. PMID 7531822.
 6. „SH2/SH3 signaling proteins“. Current Opinion in Genetics & Development. 4 (1): 25–30. February 1994. doi:10.1016/0959-437X(94)90087-6. PMID 8193536.
 7. „SH2 and SH3 domains: elements that control interactions of cytoplasmic signaling proteins“. Science. 252 (5006): 668–74. May 1991. PMID 1708916.
 8. „SH3 domains in prokaryotes“. Trends in Biochemical Sciences. 24 (4): 132–3. April 1999. doi:10.1016/s0968-0004(99)01366-3. PMID 10322416.

Надворешни врски

уреди