Pastoralis Praeeminentiae е името на папската була издадена од страна на папата Климент V на 22 ноември 1307, со која се наредувало витезите-темплари да се апсат насекаде, со цел да се префрлат нивните имоти во сопственост на црквата. Одлуката на папата Климент била под влијание на францускиот крал Филип IV кој ги спровел првите апсења, на 13 октомври 1307.[1]

Според волјата на папата, сите верници не реагирале веднаш. Англискиот крал Едвард II, отпрвин не верувал во обвиненијата против темпларите, но подоцна и тој работел според одлуката на папата.

По апсењата, некои од испитувањата биле казнувани со мачење и присилно признавање.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Малколм Барбер, Испитувањето на Темпларите. Cambridge University Press, 1978 ISBN 0-521-45727-0