Pakatan Rakyat или PR (македонски: Народен Пакт) е малезиска политичка патрија која е основана на 1 април, 2008. Патријата пред сè е основана за да може да ја победи вечно-владеечката партија Barisan Nasional.

Народен Пакт
Pakatan Rakyat
Pakatan Rakyat.jpg
ЛидерАнвар Ибрахим, Лим Кит Сианг, Абдул Хади Аванг
Основана1 април, 2008
ШтабПеталинг Џаја, Малезија (DAP & PKR)
Куала Лумпур, Малезија (PAS)
ИдеологијаСоцијалистичка правда, прогресивна, Социјална демократија,
Национална припадностМалезија