Fender
Логото на Ibanez
Тип Јавна
Основана 1946
Главен штаб Корона
Калифорнија, САД
Клучни луѓе Кларенс Леонидас Фендер (основач), Бил Шулц
Индустрија Музички инструменти
Произведува Гитари, басови, засилувачи итн.
Филијали Squier, Gretsch, Jackson
Веб-сајт http://www.fender.com/

Fender корпорацијата за музички инструменти (англиски: Fender Musical Instruments Corporation), првично именувана Fender компанија за производство на електрични инструменти (англиски: Fender Electric Instrument Manufacturing Company), била основана од Кларенс Леонидас Фендер во 1946, и е еден од најшироко познатите производители на електрични гитари, електрични басови и гитарски засилувачи, додека произведува и акустични гитари и други производи поврзани со аудио.

ПроизводиУреди

Електрични гитариУреди

Прекинати модели:

Електрични басовиУреди

 
Jazz Bass 1966

ЗасилувачиУреди

Кабинети за звучнициУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди