Корона е вид на атмосфера од плазма на Сонцето или друго небесно тело, која се протега милиони километри во вселената. Најлесно се гледа за време на тотално помрачување на Сонцето. Терминот доаѓа од латинското „corona“ што значи круна.

Затемнување на Сонцето на 11 август 1999 година, видено од Франција

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди