Виши габи

(Пренасочено од Dikarya)
Dikarya
Amanita pantherina од Basidiomycota
Научна класификација
Царство: Fungi
Потцарство: Dikarya
Hibbett, T.Y.James & Vilgalys (2007)[1]
Типови

Ascomycota
Basidiomycota

Синоними[1]

Carpomycetaceae Bessey (1907)
Neomycota Caval.-Sm. (1998)

Dikarya е потцарство на габи кое ги вклучува типовите на торбести и столпчести габи, чии претставници произведуваат дикариони и можат да бидат филаментозни или едноклеточни, но се секогаш без камшичиња. Габите од Dikarya се најмногу од т.н. виши габи, но исто така тука припаѓаат и многу анаморфни видови кои се класифицирани како мувли во постарата литература.[1] И во филогенетска смисла овие две групи на габи се групираат заедно. Во публикација од 1998 година, Томас Кавалиер-Смит ја означува оваа група како Neomycota.[2][3]

Шематски приказ на хифи чии клетки имаат по две различни хаплоидни јадра.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 Hibbett, D.S.; и др. (March 2007). „A higher level phylogenetic classification of the Fungi“. Mycological Research. 111 (5): 509–47. doi:10.1016/j.mycres.2007.03.004. PMID 17572334.
  2. Lutzoni, F.; и др. (2004). „Assembling the fungal tree of life: progress, classification, and evolution of subcellular traits“. American Journal of Botany. 91 (10): 1446–80. doi:10.3732/ajb.91.10.1446. PMID 21652303.
  3. James, T.Y.; и др. (2006). „Reconstructing the early evolution of Fungi using a six-gene phylogeny“ (PDF). Nature. 443 (7113): 818–22. doi:10.1038/nature05110. PMID 17051209. Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-06-11. Посетено на 2011-10-26.