Cream Gold е компилационен албум на „Cream“ кој е на два компакт диска. Издаден е во 2005 за да би се прославило реобединувањето на бендот во Royal Albert Hall.

Cream Gold
Најголеми хитови од Cream
Издаденаприл, 2005
Снимен1966–1968
ЖанрБлуз рок, психоделичен рок, хард рок, ејсид рок
Траење144:30
Издавачка куќаPolydor Records
Cream — Хронологија
BBC Sessions
(2003)
Cream Gold
(2005)
Royal Albert Hall London, 2–3, 5–6 May 2005
(2005)
 Професионални оценки
Прегледни резултати
Извор Оценка
Allmusic 5/5 ѕвездички[1]

Првиот диск содржи 21 студио песни, а вториот содржи осум песни во живо. Песните се земени од четирите студиот албуми на бендот: „Fresh Cream“, „Disraeli Gears“, „Wheels of Fire“ и „Goodbye“ исто така и од „Live Cream“ и „Live Cream Volume II“ (кои беа издадени по растурањето на бендот).[2]

Листа на песниУреди

Дикс 1Уреди

Песни превземени од албумот „Fresh Cream“ (1966)
# Наслов Автор/и Времетраење
1 „I Feel Free“ Брус, Браун 2:54
2 „N.S.U.“ Брус 2:47
3 „Sweet Wine“ Брус, Џенет Годфри 3:19
4 „I'm So Glad“ Скип Џејмс 4:01
Песни превземени од албумот „Disraeli Gears“ (1967)
# Наслов Автор/и Времетраење
5 „Strange Brew“ Клептон, Ф.Папаларди, Г.Колинс 2:48
6 „Sunshine of Your Love“ Брус, Клептон, Браун 4:10
7 „World of Pain“ Колинс, Папаларди 3:05
8 „Tales of Brave Ulysses“ Клептон, Мартин Шарп 2:46
9 „SWLABR“ Брус, Браун 2:31
10 „We're Going Wrong“ Брус 3:29
Песни превземени од албумот „Wheels of Fire“ (1968)
# Наслов Автор/и Времетраење
11 „White Room“ Брус, Браун 4:58
12 „Sitting on Top of the World“ Холвлин Волф 4:59
13 „Passing the Time“ Бејкер, Мајк Теилор 4:32
14 „Politician“ Брус, Браун 4:11
15 „Those Were the Days“ Бејкер, Теилор 2:56
16 „Born Under a Bad Sign“ Букер Т.Џонс, Вилијам Бел 3:09
17 „Deserted Cities of the Heart“ Брус, Браун 3:41
Песни превземени од албумот „Goodbye“ (1969)
# Наслов Автор/и Времетраење
18 „Anyone For Tennis“ Клептон, Шарп 2:37
19 „Badge“ Клептон, Џорџ Харисон 2:46
20 „Doing That Scrapyard Thing“ ББрус, Браун 3:16
21 „What a Bringdown“ Бејкер 3:57

Диск 2Уреди

# Наслов Автор/и Времетраење
1 „N.S.U.“ Брус 10:12
2 „Sleepy Time Time“ Брус, Годфри 6:50
3 „Rollin' and Tumblin'“ Мади Ватерс 6:34
4 „Spoonful“ Вили Диксон 16:46
5 „Crossroads“ Р.Џонџон, ар. на Клептон 4:14
6 „Sunshine of Your Love“ Брус, Браун, Клептон 7:24
7 „I'm So Glad“ Скип Џејмс 9:12
8 „Toad“ Џинџер Бејкер 16:16

НаводиУреди

  1. Gold. „Allmusic“. конс. 6 јануари, 2012. 
  2. http://www.jackbruce.com/2008/Music/Albums/ultimate_collection.htm „I Feel Free - Ultimate Cream“ ги има истите песни како и овој албум и плус содржи трет диск со песните од „BBC Sessions“