Целакант

(Пренасочено од Coelacanthimorpha)
Целакант
Latimeria chalumnae
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Резноперки
Поткласа: Actinistia
Инфракласа: Coelacanthimorpha
Ред: Coelacanthiformes
Berg, 1937
Фамилии

See text.

Целакантите често се нарекуваат живи фосили. Биле познати само од фосилните примероци сè додека не била фатена жива риба кај брегот на Мадагаскар. Целакантите многу малку се смениле во последните 90 милиони години. Тие ги користат своите перки наизменично како нозе наместо да ги користат истовремено.