Критично загрозен вид

Критично загрозен вид е најризичната категорија на Црвениот список на МСЗП за диви животни. Ова подразбира дека бројноста на видот се има намалено (или ќе се намали) за 80% во текот на три генерации.[1]

Бидејќи МСЗП не го смета еден вид за изумрен сè додека не се направи посебно опширно истражување, видовите кои можеби се изумрени сепак се водат како „критично загрозени“. За ваквите случаи предложена е нова идеална категорија „можеби изумрен“.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Човеколики мајмуни изумрени во текот на една генерација“. Би-Би-Си. 1 септември 2009. Посетено на 1 септември 2009. (англиски)