6Q6 е мал дел од свиток најден во пештерата 6 кај Кумран. Содржината на овој свиток е од Песна над песните 1:1-7 на хебрејски јазик. Заедно со други три свитоци најдени во пештерата 4, овој свиток претставува единствен сведок за „песна над песните“ како дел од Свитоците од Мртвото Море. Ракописот е датиран дека потекнува од 50 година од нашата ера.

ПоврзаноУреди


Надворешни врскиУреди