682 Агара

астероид

682 Агара се претпоставува дека е евномски астероид. Неговите спектрални карактеристики се непознати. Наречен е по Агара, робинка на Авраам во Стариот завет.

682 Агара
Откривање
ОткривачАвгуст Копф
Откриено воХајделберг
Откриено17 јуни 1909
Ознаки
1909 HA; 1943 GK;
1953 VU3; 1975 VO5
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел3,115 ае
Перихел2,190 ае
2,653 ае
Занесеност0,174
4,321 a
73,688°
Наклон11,491°
190,947°
105,059°
Астероид 682 Агара

000682-asteroid shape model (682) Hagar.png

Надворешни врскиУреди