6055 Брунелески

астероид

6055 Брунелески (6055 Brunelleschi, 2158 T-3) е астероид од главниот астероиден појас, откриен на 16 октомври 1977 од страна на астрономите Корнелис Јоханес ван Хаутен, Ингрид ван Хаутен-Груневелд и Том Герелс во Паломарската опсерваторија, во Калифорнија, САД.

Brunelleschi
Откривање
ОткривачКорнелис Јоханес ван Хаутен, Ингрид ван Хаутен-Груневелд и Том Герелс
Откриено воПаломарска опсерваторија, Калифорнија
Откриено16 октомври 1977
Ознаки
ЦМП-ознака6055
Наречена по
Filipo Брунелески
2158 T-3
Орбитални особености
Епоха 14 мај 2008
Афел2.4574585
Перихел1.8989009
Занесеност0.1282166
1174.1916587
265.24461
Наклон1.76152
284.23887
358.73284
Физички особености
14.9

Надворешни врски уреди

Наводи уреди