547 Пракседа

астероид

547 Птракседаастероид од главниот астероиден појас во орбита околу Сонцето. Овој астероид е наречен според лик од делото Екехард на Јозеф Виктор фон Шефел.

547 Пракседа
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено14 октомври 1904
Ознаки
1904 PB
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,429 ае
Перихел2,114 ае
2,772 ае
Занесеност0,237
4,615 a
302,365°
Наклон16,898°
193,267°
195,633°