543 Шарлота

астероид

543 Шарлотаастероид од главниот астероиден појас во орбита околу Сонцето.

543 Шарлота
Тридимензионален модел на 543 Шарлота заснована на светлинската крива.
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено11 септември 1904
Ознаки
1904 OT
Орбитални особености
Епоха 18 аввгуст 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,528 ае
Перихел2,588 ае
3,058 ае
Занесеност0,154
5,348 a
272,385°
Наклон8,472°
295,134°
110,943°