509 Јоланда

астероид

509 Јоландаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 28 април 1903 година.

509 Јоланда
Тридимензионален приказ на 509 Јоланда заснован на свелосната крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајдлеберг
Откриено28 април 1903
Ознаки
1903 LR
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,341 ае
Перихел2,791 ае
3,066 ае
Занесеност0,090
5,368 a
235,999°
Наклон15,411°
217,809°
156,932°

Надворешни врски уреди

  • Data and Model of Iolanda at Database of Asteroid Models from Inversion Techniques