3903 Климент Охридски

астероид

3903 Климент Охридски (1987 SV2) — астероид од главниот појас откриен на 20 септември 1987 г. од белгискиот астроном Ерик Валтер Елст во Роженската опсерваторија кај Чепеларе, Бугарија.

Климент Охридски
Откривање
ОткривачЕ.В. Елст
Откриено воРожен
Откриено20 септември 1987
Ознаки
ЦМП-ознака3903
Наречена по
Климент Охридски
1987 SV2
Орбитални особености
Епоха 14 мај 2008
Афел3,1693137
Перихел2,6895955
Занесеност0,0818784
1831,3804289
117,80976
Наклон1,31172
342,30267
301,80757
Физички особености
12,0

Наречен е во чест на македонскиот светител Климент Охридски.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди