160П/ЛИНЕАР е периодична комета во Сончевиот Систем[1].

160П/ЛИНЕАР
Откривање
ОткривачЛИНЕАРНО
Откриена15 јули 2004 година
Други
ознаки
П/2004 НЛ21
Орбитални особености A
Епоха6 март 2006 година
Афел5.878 AЕ
Перихел2.082 AЕ
Голема полуоска3.98
Занесеност0.4768
Период7.94 а
Наклон17.2578°
Последен перихел2 декември 2019 година, 18 септември 2012 година,12 октомври 2004 г
Следен перихел2027, 7 април

Кометата дојде до перихел на 18 септември 2012 година и достигна околу привидна величина 17.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди


Комети со бројни ознаки
Претходна
159P/LONEOS
160П/ЛИНЕАР Следна
161P/Hartley-IRAS