12 мајмуни (филм)

12 мајмуни (англиски: 12 Monkeys) е американски филм од 2005 година, во режија на Тери Гилијам. Главните улоги ги толкуваат: Брус Вилис, Бред Пит и Медлин Стоув.

СодржинаУреди

Дејството на филмот се случува во 2035 година, кога човештвото живее во пуст, апокалиптичен свет, откако 99% од светското население е уништено. Притоа, површината на планетата Земја е невозможна за живот, а иднината на луѓето е неизвесна. Една очајна група научници го ангажира доброволецот Кол да замине во опасна мисија назад во 1996 година, со надеж дека тој ќе може да ја спречи пропаста на човештвото.[1] [2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Антена, број 859, 12.12.2014, стр. 25.
  2. Антена, број 862, 2.1.2015, стр. 25.