.hrнајвисок државен домен на Хрватска. Со него од 1993 управува CARNet и според одредени правило на него можат да се регистрираат само хрватски правни и физички лица, како и правни лица што обавуваат некоја дејност во Хрватска.

.hr
Воведен1993
Тип на доменccTLD
СостојбаАктивен
РегистарCARNet
ПокровителCARNet
Наменета употребаЕнтитети поврзани со  Хрватска
Фактичка употребаМногу популарно во Хрватска
Ограничувања на рестрацијатаОграничено на граѓани на Хрватска, жители и компании. Разни ограничувања врз основа на категоријата на регистрант.
СоставДиректно на секундарно или на терцијално ниво под некоја секундарна етикета
ДокументиHR TLD регулативи
Правила при спорАрбитрација
Мреж. местоhttp://www.dns.hr/english

Надворешни врски уреди