Шаховска олимпијада 2002

35. шаховска олимпијада организирана од ФИДЕ, која содржеше натпреварувања во машка[1] и женска конкуренција, како и неколку настани кои беа одржани со цел да се промовира играта се одржа од 25 октомври до 11 ноември 2002 во Блед, Словенија.

Наводи уреди

  1. Although commonly referred to as the men's division, this section is open to both male and female players.

Поврзано уреди

I неофицијална шаховска Олимпијада (Париз 1924)
II неофицијална шаховска Олимпијада (Будимпешта 1926)
III неофицијална шаховска Олимпијада (Минхен 1936)