Шампањскиот (champaignat) е романски јазик, дел од групата на западноромански јазици, дел од подгрупата на оилски јазици. Јазикот се зборува во регионот Шампања и Ил де Франс во Франција, како и во Валонија во Белгија. Дел од јазичари го сметаат јазикот за дијалект на оилските јазици (францускиот). Јазикот е признат како „регионален“ и во Франција и во Белгија, поточно во Валонија.

Шампањски јазик
champaignat
Застапен воФранција, Белгија
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Наводи Уреди

Поврзано Уреди