Оваа статија е за романскиот јазик кој се зборува во Франција и Белгија. За германскиот дијалект видете лоренско-франконски јазик.

Лоренскиот е романски јазик, дел од групата на западноромански јазици, дел од подгрупата на оилски јазици. Добар дел од јазичарите го сметаат јазикот за дијалект на оилските (францускиот). Јазикот се зборува во регионот Лорена во Франција, но и во мали делови во Белгија. Јазикот е класифициран како „регионален јазик на Франција“, а истиот статус го има во Валонија, Белгија, заедно со валонскиот, пикардскиот и шампањскиот.

Лоренски јазик
Gaumais
Застапен воФранција, Белгија
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3
{{{mapalt}}}
Карта на оилските јазици.

Поврзано Уреди

Надворешни врски Уреди