Четири азиски тигри

Четири азиски тигри или Азиски змејови е термин кој се користи именување на високо развиените економии на Хонг Конг, Сингапур, Јужна Кореја и Тајван. Овие држави имале исклучително висок економска стапка на раст (поголем од 7 отсто на годишно ниво) и брза индустријализација во периодот помеѓу 1960 и 1990 година. Во 21 век, сите четири т.н Азиски змејови развиле напредна економија и се спезијализирале во областа на конкурентноста. Хонг Конг и Сингапур станаа светски водечки меѓународни финансиски центри, а Јужна Кореја и Тајван се светски лидери во производство на информатичката технологија. Нивниот економски успех станал модел за многу земји во развој [1][2][3], особено за Новите азиските тигри.

Четири азиски тигри

Four Asian Tigers.svg

Карта на која се прикажани четирите азиски тигри
 Хонгконг Сингапур Сингапур
 Јужна Кореја  Тајван
Кинески назив
Традиционално 亞洲四小龍
Упростено 亚洲四小龙
Буквално: Азиските четири мали змеја
Корејски назив
Хангул 아시아의 네 마리 용
Буквално Четирите азиски тигри
Zhongwen.svg
Оваа статија содржи кинески текст. Без правилна поддршка, може да гледате прашалници, квадрати или други симболи наместо кинески знаци .
Hangeul.svg
Оваа статија содржи корејски текст. Без правилна поддршка, може да гледате прашалници, квадрати или други симболи наместо хангул и ханча.

Првиот голем неуспех на Четирите азиски тигрови економии, се случил во 1997 година, за време на азиската финансиска криза. Додека Сингапур и Тајван беа релативно неповредени, Јужна Кореја беше подложен на голем берзански крах предизвикан од високото нивоа на нефункционални корпоративните кредити, додека Хонг Конг се нашол под интензивени шпекулативни напади кои и наложиле на Хонгконгшката монетарна власт да интервенира на пазарот во невиден размер. Во годините по кризата, сите четири економии отскокнале силно. Јужна Кореја, која најтешко била погодена од Тигрите, успеа тројно да го зголеми својот БДП по жител во однос доларот од 1997 година.

Територија и регионални податоциУреди

Организации и групиУреди

Државна територија Г 20 ОЕСР APEC ЕАС АСЕАН
  Хонгконг × × × ×
  Сингапур × ×
  Јужна Кореја
  Тајван × × × ×

ДемографијаУреди

Државна територија Област km² Популација Густина на население
per km²
Услови за живеење
(2011)
Главен град
  Хонгконг 1,104 7,108,100 6,349 0.898 (13th) Хонг Конг
  Сингапур 710 5,076,700 7,148 0.866 (26th) Сингапур
  Јужна Кореја 100,210 48,875,000 487 0.897 (15th) Сеул
  Тајван 36,191[4] 23,197,947 639 0.868 (25th)[5] Тајпеј

ЕкономијаУреди

Државна територија БДП (номинален)
милиони американски долари (2011)
БДП (куповната моќ)
милиони американски долари (2011)
БДП (по номинална вредност) по глава на жителдолари (2011) БДП (по глава на жител)
долари (2011)
Трговија
милиони американски долари (2011)
Извоз
милиони американски долари (2011)
Увоз
милиони американски долари (2011)
  Хонгконг 246,941 354,272 34,393 49,342 944,800 451,600 493,200
  Сингапур 266,498 314,963 50,714 59,936 818,800 432,100 386,700
  Јужна Кореја 1,163,847 1,556,102 23,749 31,753 1,084,000 558,800 525,200
  Тајван 504,612 886,489 21,591 37,931 623,700 325,100 298,600

ПолитикаУреди

Држава или територија Демократски индекс
(2011)
Сопстевеност
(2008)
Слободата на печатот
(2011-2012)
Корупција
(2011)
Политички статус
  Хонгконг 5.92 7.7 17.00 8.4 Специјална администрација на Народна Република Кина
  Сингапур 5.89 7.9 61.00 9.2 Парламентарна Република
  Јужна Кореја 8.06 6.2 12.67 5.4 Претседателска Република
  Тајван 7.46 6.5 13.00 6.1 Полу - претседателска Република

ИзвориУреди

  1. „Can Africa really learn from Korea?“. Afrol News. 24 November 2008. конс. 2009-02-16. 
  2. Korea role model for Latin America: Envoy“, Korean Culture and Information Service, 1 март 2008 (посет. 16 февруари 2009 г).[мртва врска]
  3. Leea, Jinyong; LaPlacab, Peter; Rassekh, Farhad (2 септември 2008 г). Korean economic growth and marketing practice progress: A role model for economic growth of developing countries. „Industrial Marketing Management“ (Elsevier B.V. (subscription required)). doi:10.1016/j.indmarman.2008.09.002. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V69-4TR37CX-3&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=5614827be8562007c3b0d6865ef92d15. посет. 16 февруари 2009 г. 
  4. Monthly Bulletin of Interior Statistics 2011.4, Department of Statistics, Ministry of the Interior, Taiwan/R.O.C.
  5. http://www.dgbas.gov.tw/public/Attachment/11715383471.doc