Чаушлиско Езеро

езеро во Македонија


Чаушлиско Езеровештачко езеро во близина на селото Чаушли, Македонија. Езерото влегува во групата на оформени акумулации.[1]

Чаушлиско Езеро
Чаушлиско Езеро - Поглед на Чаушлиското Езеро
Чаушлиско Езеро - Поглед на Чаушлиското Езеро
Поглед на Чаушлиското Езеро
Координати 41°15′55 N°22′39
Вид вештачко
Земји во сливот Македонија

Местоположба уреди

Езерото е сместено во близина на некогашното село Чаушли, до кое води земјен пат од соседното село Ѓопчели.

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Група автори (2016). „Езера во Македонија“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 29. ISBN 978-9989-110-90-0.

Надворешни врски уреди