Чарлс Гудјир (англиски: Charles Goodyear; Њу Хејвен, 29 декември 1800Њујорк, 1 јули 1860) бил пронаоѓач на вулканизираните гуми. Умрел во големи долгови во Конектикат. Ниту тој ниту било кој друг од неговото семејство никогаш не бил поврзан со компанијата Goodyear Tire and Rubber Company, која го добила неговото име.[1]

Чарлс Гудјир

Гудјир добил патент за вулканизација 15 јуни 1844 година.

Наводи

уреди