Црква „Св. Троица“ - Дабиље

„Св. Троица“христијански храм кој се наоѓа во селото Дабиле, Општина Струмица.

Манастир „Св. Троица“
македонска православна црква
Епархија Струмичка
Местоположба

Карта

Место Дабиле
Општина Струмица
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свето Тројство
Изградба 1868
Живопис 1868
Зограф Григориј Пецанов
Архитектонски опис

Црквата била изградена во 1868 година. Црквата има облик на трикорабна градба и под кој има правоаголна основа.

Галерија уреди