Црква Халгримскиркја

Црквата Халгримскиркја (исландски: Hallgrímskirkja ) е црква која се наоѓа во Рејкјавик, Исланд и е во склопот на Лутеранската црква. Изградбата на црквата започнала во 1937 година, а била завршена во 1984 и во моментот е четврта по големина кула во Исланд, со височина од 74,5 метри. Посветена е на исландскиот поет Халгримур Петурсон.

Црква Халгримскиркја
Hallgrímskirkja
Основни податоци
МестоРејкјавик, Исланд
КоординатиКоординати: 64°08′31″N 21°55′39″W / 64.14194° N; 21.92750° W / 64.14194; -21.92750